Ik ben alleen goed alleen

Iemand beschouwt hen als ongezellig, gesloten, gesloten. Alle geneugten van communicatie, ze geven de voorkeur aan hun eigen samenleving. Waarom sommigen van ons contacten met anderen weigeren of ze aanzienlijk beperken?

“In mijn leven waren er periodes van actieve communicatie met mensen, maar ik ontmoette niet degenen met wie ik geïnteresseerd zou zijn, maar anderen hebben mijn ideeën meer dan eens gebruikt”, zegt de 32-jarige Andrey, een webdesigner. “Nu zijn bijna al mijn contacten virtueel, want na echte communicatie voel ik me verwoest”.

“De onafhankelijkheid van mensen die bewust eenzaamheid hebben gekozen, duidt vaak op de kracht van hun karakter dat ze niettemin van tijd tot tijd met anderen communiceren. Anders grenst hun onderdompeling aan sociofobie (angst voor communicatie) en veroorzaakt interne conflicten ”, zegt psycholoog Victoria Dubinskaya.

Dus wat zijn de redenen voor het verlangen naar eenzaamheid?

Ik ben bang voor “blootstelling”

“Een dergelijke positie is een soort beschermend mechanisme dat helpt om te gaan met een gevoel van ontevredenheid en angst,” vervolgt de psycholoog Victoria Dubinskaya, “vaak ontstaat het in de kindertijd”. Als de ouders het kind inspireerden dat hij de meest intelligente, sterk en over het algemeen het meest was, dan al op volwassen leeftijd, heeft een persoon vaak een complex van inconsistentie van verwachtingen: elke ontmoeting met andere mensen geeft aanleiding tot angst om hun gebruikelijke, angst te ontdekken van “blootstelling”. “Zulke mensen zijn geneigd de schuld te geven van hun mislukkingen van anderen,” vervolgt Victoria Dubinskaya, “en durft zichzelf niet de vraag te stellen:” Waarom gebeurt dit mij? Wat doe ik verkeerd?”

Ik had een blessure

Een neiging tot eenzaamheid kan een gevolg zijn van traumatische herinneringen. De 36-jarige Ruslan stottert bijvoorbeeld sinds de kindertijd. “Ik droomde van echte vriendschap,” herinnert hij zich, “maar mijn tekort maakte me de meest impopulaire op school. Toen besloot ik dat ik geen onoprechte relaties nodig had, en ik zal op een andere manier respect voor mezelf bereiken. “. Ruslan studeerde af aan de universiteit en werd een geëist programmeur, maar de cirkel van zijn communicatie is nog steeds zeer beperkt. “De mislukte eerste eerste ervaring van communicatie, vernedering, wrok veroorzaakt wantrouwen tegenover mensen, de wens om zich van hen te isoleren”, legt Victoria Dubinskaya uit. “Het is gemakkelijker om een ​​recluse -levensstijl te leiden dan te beslissen om weer een stap naar anderen te zetten.”.

Ik ben ongewapend voor de wereld

Een uitzonderlijk gesloten levensstijl wordt vaak verklaard door angst voor andere mensen, de samenleving en de wereld – een persoon verdedigt zichzelf tegen hen, pronken met liefde voor eenzaamheid. “De wereld is gevaarlijk”, zegt de 25-jarige Elena. – Terrorisme, diefstal, leugens, verraad – met dit alles kom ik elke dag tegen. Alleen thuis, in eenzaamheid, voel ik me in relatieve veiligheid “. Niemand van ons kan echter in absolute eenzaamheid leven, zegt Gestalt -therapeut Nina Golosova: “Onze psyche is zo gerangschikt dat we een indruk nodig hebben voor ontwikkeling. Deze functie moedigt ons aan om met de wereld te communiceren “.

Ik weet niet hoe ik moet communiceren

“Sinds mijn jeugd woonde ik bij mijn moeder en grootmoeder”, zegt de 32-jarige Olga, “gasten bezochten zelden ons huis. Nu voel ik me goed privé met mij. Tegelijkertijd droom ik ervan om andere mensen in mijn leven te laten, maar ik weet niet hoe ik het moet doen “. “Het vermogen om te communiceren moet worden geleerd”, zegt psychotherapeut https://libidoverhogen.com/hoe-het-libido-bij-vrouwen-te-verhogen/ Adolf Harash. – maar het is belangrijk om iets anders te begrijpen: ondanks het feit dat een persoon sociaal is, is hij alleen in geboorte en in de dood. Dus eenzaamheid is geen individueel fenomeen, maar een objectief universeel feit van zijn – ongeacht of het door ons wordt gerealiseerd of niet.

Ons leven begint met de kinderschoenen, wanneer we ons eenzaam voelen, en in de volwassenheid, van tijd tot tijd moeten we terugkeren naar deze staat om onze integriteit opnieuw te voelen “.

“Ik voelde me beroofd en dit verhinderde me te communiceren met mijn collega’s”.

Alexey, 34 jaar oud, literaire criticus

Mijn ouders conflicteren de hele tijd, en ik ging naar mijn kamer en begon te lezen. Ik voelde me beroofd, en dit verhinderde me te communiceren met mijn collega’s: ik wist niet hoe ik vrienden moest maken, maar gemakkelijk veroorzaakt, anderen negeerde en beledigd. Ik heb mezelf ervan overtuigd dat ik anderen niet nodig had, maar in feite leed ik aan eenzaamheid. Een ontmoeting met mijn geliefde vrouw draaide alles in mijn leven: ik heb geleerd om nodig te geven en te voelen, ik kreeg een relatie op het werk, vrienden verschenen. Nu voel ik me gelukkig en mijn leven is gevuld met betekenis.

Wat moeten we doen?

Ga anderen ontmoeten

Vermijd mensen niet. Neem bovendien het initiatief aan bij het vinden van een nieuwe relatie. Neem de eerste stap in de richting, probeer contact te leggen met degenen die mooi voor u zijn. Help degene die u om hulp vraagt. Deel iets met anderen, geef me bijvoorbeeld een nieuwe film, lees het boek om collega’s te werken.

Wen je naar de buitenwereld

Wat de angst voor andere mensen ook wordt veroorzaakt, hij geeft ons altijd het gevoel dat we een doelwit zijn van de opvattingen en meningen van andere mensen. Om hier geen zorgen over te maken, moet je eerst leren om je niet voor jezelf te verbergen: wees geïnteresseerd in andere mensen, stel ze vragen … haalt haast om je te distantiëren, integendeel, bekijk ze van dichterbij. Nadat je anderen hebt geleerd te waarderen, zul je het gevoel hebben dat je ook interessant en waardevol voor hen bent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *